cauta in site

REZULTATE PRELIMINARE T1 2015 / AUDITATE 2014

REZULTATE PRELIMINARE T1 2015 / AUDITATE 2014

+11% = optimism rezervat

După două prime trimestre de scădere, la începutul anilor 2013 și 2014, iată că piața asigurărilor ne-a făcut cadou o urcare de 11%. După ultimii ani în care scăderea se adâncea de la an la an debutul lui 2015 care aduce o creștere de două cifre îndeamnă la optimism.

Desigur, de necontestat dreptul de a ne bucura pentru o urcare a pieței. Dar, ne permitem să devenim excesiv de entuziaști? Rezolvă o creștere de moment, o urcare posibil volatilă, problemele cronice ale pieței? Desigur NU!

Mai mult, cu rădăcini puternice în dinamica RCA, actuala creștere nu anulează problemele apăsătoare  ale industriei.  Poate că, în loc de creștere ar trebui să folosim conceptul de reașezare… căci, de fapt, asta e ceea ce lipsește pieței.

Bucuria unei creșteri bruște ne-ar putea conduce către scenarii excesiv de optimiste. Ce-ar fi dacă tendința se va menține? Cu cât ar încheia piața la finele lui 2015? Întrebări legitime dar, de ceva ani ne dăm seama că o unică întrebare ar trebui să ne preocupe la finalul fiecărui an: care este pierderea cumulată la nivelul pieței?

Da, este adevărat, un raționament simplist, bazat pe o singură cifră căci, fiind vorba doar de o fracțiune de an, nu o putem numi tendință, ne conduce la concluzia că piața ar putea depăși 2 mld. EUR la finele anului 2015. Dar, cu ce preț?

Alex ROSCA

{filelink=71}