cauta in site

REZULTATE PRELIMINARE S1 2015

REZULTATE PRELIMINARE S1 2015

Sunt cifrele pieței, monotone?

La prima vedere cifrele pieței par a fi devenit plictisitoare. Rutina a devenit constanta trimestriala: RCA taie și spânzură în domeniu. Mărirea dar și decăderea pieței au aceeași sursă: același RCA!
Fiecare trimestru ne “surprinde” printr-o pondere din ce în ce mai mare a RCA, creșterea datorată aceleiași clase și… bineînțeles, preocuparea pentru pierderile pe care le aduce. Bucuria creșterii conjuncturale a cotei de piață e direct proporțională cu activitatea pe RCA.
Anul acesta o companie a urcat 4 poziții în clasament. 96% din ascensiune se datorează tot răspunderii civile auto pentru că, atât reprezintă RCA în portofoliul respectivului asigurător. Altă companie a căzut 3 poziții pentru că a scăzut cu 20% pe o clasă de asigurări ce reprezintă aproape 90% din businessul său. Un asigurător părăsește piața.
Situațiile de mai sus ar trebui să rupă monotonia unei industrii. Ar trebui să conducă la răspunsuri diferite pentru aceleași întrebări care, an de an, trimestru de trimestru, primesc aceleași răspunsuri.
Din păcate, contextul general rămâne plictisitor legat de RCA. Nu e prima oară când ne întrebăm: până când? O altă întrebare clișeu: cum va arăta piața? Astăzi, aceasta este o întrebare mai dificilă ca niciodată.
Contextul ne arată ca a devenit din ce în ce mai greu să aflăm cifrele trecutului imediat… așa că, ar trebui să ne bucurăm de cifrele monotone pe care le avem… atât cât mai putem!

Alex ROSCA

{filelink=73}