cauta in site

REZULTATE PRELIMINARE S1 2013

REZULTATE PRELIMINARE S1 2013

Schimbare de polaritate. Şi ce dacă!

Privind rezultatele din fiecare prim semestru al ultimilor cinci ani remarcăm prima creştere a pieţei din 2008 şi până în prezent. O creştere palidă, ce-i drept, dar care plasează piaţa asigurărilor undeva la nivelul înregistrat între anii 2010 şi 2011.
Interval în care creşterea pieţei se scria cu două cifre şi ne întrebam doar cât de sus poate să meargă industria asigurărilor, și când anticipam,  la prima scădere,  un semn al atingerii unui potenţial. Odată cu criza, scăderile au devenit banale, întrebările la fiecare sfârşit de perioadă s-au transformat din: „Cu cât mai creşte piaţa?” în… „Cât a mai scăzut de data asta?”.
În plus, ar părea legitim să vedem în prima creştere cel dintâi semn al redresării? După patru ani de scădere în fiecare prim semestru apar întrebări ce par legitime: E doar o conjunctură? A atins piaţa pragul de jos şi începe să urce? Cât va dura creşterea? Este ea sustenabilă?
Da, piaţa a crescut. Şi ce dacă! Aşa cum până în 2007 eram obişnuiţi cu grafice de creştere ieşite din tipar, acum ne-am obişnuit ca RCA să facă diferenţa şi să determine consistenţa companiilor şi, din păcate, a pieţei în general.
Mai mult, creşterea este rezultatul dintre dezvoltarea pe RCA şi property în contrast cu diminuarea RCA şi revenirea asigurărilor de răspundere civilă acolo unde le era locul în piaţă,  situație care ne confirmă că, de fapt, creşterea recentă a răspunderilor a fost doar un balon de săpun umflat de o singură companie.
A crescut piaţa… Şi ce?!… Dacă tot din RCA?!

{filelink=55}