cauta in site

REZULTATE PRELIMINARE 2012

REZULTATE PRELIMINARE 2012

O creştere ca un foc de paie?

2012 a adus, după 4 ani, prima creştere a pieţei. Pentru că statisticile consemnează un plus faţă de 2011, bifăm şi noi, în spiritul rece al cifrelor un plus ralizat de domeniu: 33 milioane EUR.

La prima vedere putem fi tentaţi să nuanţăm şi reformularea să transforme evoluţia anului 2012 în… stabilizare. După 4 ani de scădere, piaţa românească de asigurări s-a stabilizat la 1,9 miliarde EUR. Sună convingător, graficele întăresc conceptul.

Însă, la o privire atentă remarcăm scăderi, stagnări sau doar uşoare creşteri pe clase care, în trecut determinau polaritatea pieţei. Plusul pieţei ar fi fost mult mai mare fără scăderile pe property, fără evoluţia ştearsă pe RCA sau… fără diminuarea cu peste 30 de milioane de euro pentru CASCO.

Ce a fost diferit în 2012? O creştere cumulată de peste 73 de milioane EUR pe două clase, în trecut neimportante: asigurări de răspundere civilă generală şi asigurări de accidente şi boală. Cu optimism, ne-am putea bucura de orientarea către alte surse de creştere.

Din păcate creşterea menţionată se bazează în cvasitotalitate pe situaţii conjunctural favorabile fructificate de doi asigurători în cazul răspunderilor civile şi, de una punctuală, consemnată de o companie pe segmentul accidente şi boală.

Cu totul altfel am fi privit lucrurile dacă proporţia acestei creşteri era confirmată şi de alţi jucători din piaţă. În absenţa unei legitimări în anii ce vor urma – printr-o tendinţă generală de dezvoltare a pieţei, pe cele două clase amintite, cum am putea califica altfel, uşoara creştere consemnată în anul 2012, decât ca… „un foc de paie”?

{filelink=52}