cauta in site

BAAR: Puterea motoarelor autoturismelor cu polite RCA este in crestere, iar capacitatea cilindrica este in scadere

O analiza a specialistilor BAAR (Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania), pornind de la caracteristicile tehnice ale autoturismelor cu polite RCA, evidentiaza o tendinta descrescatoare a capacitatii cilindrice a acestora, pe fondul unei cresteri a puterii medii a motoarelor.

Analiza a avut drept sursa datele tehnice agregate din baza de date AIDA pentru categoria autoturisme, in perioada ianuarie-septembrie 2019.

Astfel, luand in considerare distributiile acestor caracteristici (capacitatea cilindrica a motoarelor si puterea acestora) pentru modele fabricate in ultimii 30 de ani, se constata faptul ca anul in care capacitatea cilindrica a atins valoarea cea mai mare este 2001 iar cel in care puterea medie maxima a ajuns in pozitie de varf este 2014. Puterea medie a motoarelor pentru autoturismele analizate este de 77,1 KW, iar capacitatea cilindrica medie este 1694cmc.

Dupa anul 2016, tendinta manifestata de constructori este cea a fabricarii unor modelele de autoturisme cu o o capacitate cilindrica mai scazuta, dar cu pastrarea sau chiar imbunatatirea caracteristicilor de putere a acestora (vezi infografia de mai jos).Concluzii:

  • Puterea motoarelor este in crestere in timp ce capacitatea cilindrica a acestora este in scadere.
  • Cea mai mare capacitate cilindrica medie au avut-o modelele de autoturisme din 2001.
  • Cea mai mare putere medie a autoturismelor a fost observata la modelele de autoturisme din 2014.
Un al doilea punct al analizei BAAR a avut in vedere numarul mediu de motorizari pe grupe de capacitate cilindrica in care motorizarea reprezinta numarul de variante de putere pentru aceeasi capacitate cilindrica (ex: un motor 1400cmc poate avea 4-5 variante de putere exprimata in KW).

Rezultatele au evidentiat urmatoarele concluzii:

  • Numarul mediu de motorizari (in functie de puterea motorului este de 7,8/marca auto.
  • Grupa de cilindree cu cel mai mare numar de motorizari este cea cuprinsa intre1601-1800cmc cu un numar mediu de 9,1 motorizari/marca auto.


  • Din distributia motorizarilor pe an/model se poate observa faptul ca autoturismele model 2004 aveau in medie 16,6 motorizari, cele mai multe din intregul esantion analizat.


BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania este asociatia profesionala a societatilor de asigurare care pot practica, pe teritoriul Romaniei, asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie (RCA).

Piata RCA a atins valoarea de aproximativ 2,82 miliarde de lei in primele 9 luni ale anului 2019. Comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, valoarea primelor brute subscrise a crescut cu circa 5% (de la 2,69 miliarde de lei).