cauta in site

Vant puternic in Hunedoara: Acoperisuri smulse si autoturisme avariate

Mai multe blocuri din municipiul Hunedoara au ramas fara acoperisuri si 13 autoturisme au fost avariate, din cauza vantului puternic din noaptea de marti spre miercuri, conform Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta - ISU Hunedoara.

In acelasi timp, din cauza copacilor doborati, drumul care face legatura intre localitatile Pestis si Almas a fost blocat, pompierii militari reusind sa restabileasca circulatia miercuri dimineata.

"Incepand cu ora 3:23, din cauza fenomenelor meteo periculoase, pana la ora 14:00 au fost inregistrate 28 de situatii de urgenta in municipiul Hunedoara. Au fost afectate 25 de acoperisuri, 13 autoturisme si un panou publicitar. Pana la aceasta ora au fost finalizate 23 situatii de urgenta. 39 de pompieri militari din cadrul Detasamentelor de pompieri Hunedoara, Deva si Orastie intervin acum in 6 situatii de urgenta cu 11 autospeciale si 2 containere multirisc", a transmis, miercuri, ISU Hunedoara.

Bucati de tabla au fost luate de vant si purtate pana in zona spatiilor verzi, blocurile ramanand fara o parte din acoperisuri. In doua zone ale municipiului Hunedoara, resturile de acoperisuri si ramurile de copaci rupte de vant s-au prabusit peste masini, fiind avariate cate trei, respectiv, doua autoturisme.

11 pompieri militari cu 2 autospeciale de capacitate mica si medie si o masina de descarcerare grea, din cadrul Detasamentului de pompieri Hunedoara si din cadrul Detasamentului de pompieri Deva intervin miercuri pentru restabilirea sigurantei in zonele afectate, a precizat miercuri dimineata ISU Hunedoara

Judetul Hunedoara se afla sub avertizare Cod portocaliu de vant puternic, cu viteza la rafala de 120-140 km/h in zona de munte, la peste 1.800 de metri altitudine.

Pagubele rezultate din avarierea acoperisurilor sunt acoperite prin asigurarile facultative de locuinte, care trebuie incheiate impreuna cu asigurarea obligatorie a locuintei (polita PAD), care acopera trei riscuri catastrofale - inundatii, cutremur, alunecari de teren - in limita a 20.000 euro.

La sfarsitul lunii octombrie 2019 erau active la nivel national 1.712.567 de asigurari obligatorii de locuinte (polite PAD), ceea ce arata ca doar 19% din totalul locuintelor din tara sunt protejate prin polita PAD.

De asemenea, in cazul masinilor avariate de copacii cazuri, pagubele sunt acoperite prin polita de asigurare facultativa CASCO a automobilului avariat, daca propietarul masinii avea incheiata o astfel de polita.

Potrivit datelor prezentate de Autoritatea de Supraveghere Financiara - ASF, pentru primele sase luni din 2019, primele brute subscrise aferente asigurarilor CASCO au crescut cu 10,96%, pana la 1,09 miliarde de lei. Pe de alta parte, volumul indemnizatiilor platite pe segmentul CASCO a crescut cu 29% in primul semestru din 2019, pana la 799 milioane de lei.

Ce faci in caz de vant puternic?
  • Intrerupe orice activitate in aer liber
  • Intra in casa, intr-o constructie ori intr-un autoturism
  • Inchide ferestrele si usile
  • Parcheaza autoturismul in zone ferite, la distanta fata de copaci sau stalpi de electricitate
Informatii despre modul de comportare in cazul producerii unor situatii de urgenta sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obtinute prin intermediul aplicatiei DSU, care poate fi descarcata gratuit din Google Play Store si App Store, precum si pe platforma www.fiipregatit.ro.