cauta in site

Serviciile de sanatate, in special medicamentele platite din banii proprii, sunt inaccesibile pentru multi europeni

Ce se intampla cand oamenii trebuie sa plateasca din buzunarele proprii pentru serviciile de sanatate? La aceasta intrebare au incercat sa raspunda specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) intr-un raport publicat recent, care arata ca o parte din populatia Uniunii Europene se confrunta cu dificultati financiare in utilizarea serviciilor medicale de sanatate, in special pentru medicamente.

Conform datelor OMS, cel putin jumatate din populatia lumii nu primeste serviciile de sanatate de care are nevoie, iar aproximativ 100 de milioane de oameni ajung in saracie extrema in fiecare an din cauza cheltuielilor din buzunarul propriu pentru servicii de sanatate.

"In prezent, jumatate din populatia lumii nu are acces la servicii de sanatate esentiale. Milioane de femei nasc fara un ajutor de specialitate, milioane de copii nu sunt vaccinati impotriva unor boli care ucid, iar milioane de oameni sufera si mor pentru ca nu pot primi tratament pentru HIV, tuberculoza si malarie. In 2019, aceasta realitate nu este acceptabila", a precizat dr. Tedros ADHANOM GHEBREYESUS, Directorul General al OMS.

"Este inacceptabil ca orice cetatean din ziua de astazi sa fie impins la limita saraciei din cauza faptului ca trebuie sa plateasca pentru serviciile de sanatate necesare. Europa are o istorie puternica de recunoastere a dreptului la sanatate pentru toti, cu acces egal", spune dr. Zsuzsanna JAKAB, Director Regional al Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru Europa.

In Romania, 10% din populatie nu este inclusa in asigurarea universala de sanatate

Statele lumii s-au angajat, prin obiectivele de dezvoltare durabila, sa asigure acoperirea universala cu servicii de sanatate pana in anul 2030. Pentru a atinge tinta propusa, este nevoie ca inca un miliard de oameni sa beneficieze de asigurarea serviciilor medicale in urmatorii cinci ani, arata directorul general OMS. Cu toate acestea, in unele tari, acoperirea serviciilor de sanatate nu este universala.

Exista, insa, state precum Irlanda, unde doar 50% din populatie este acoperita de asigurarile obligatorii de sanatate si Grecia a implementat doar din anul 2016 acoperirea universala cu servicii de sanatate, incluzand si restul de 10% din persoanele ramase neasigurate.

In Romania 10% din populatie este neacoperita cu servicii gratuite de sanatate, conform raportului OECD. Desi asigurarea de sanatate este obligatorie in Romania, in anul 2017, doar 89% din populatia avea asigurare, arata date din raportul "Health at a Glance" publicat de OECD la finalul anului 2018.

Piata asigurarilor de sanatate din Romania s-a dublat in 3 ani

Asigurarile de sanatate au cumulat la finalul anului 2018 prime brute subscrise in valoare de peste 335 milioane de lei (71,83 mil. EUR), nivel dublu comparativ cu anul 2016 si in crestere cu aproximativ 60% fata de anul 2017. Vezi AICI cat a subscris fiecare companie, potrivit calculelor realizate de XPRIMM Publications.

Numarul contractelor in vigoare la finalul anului 2018 la nivelul intregii piete a asigurarilor de sanatate se situa la 365.872, in crestere cu 33% fata de numarul contractelor in vigoare la finalul lui 2017. Cele mai multe dintre contractele in vigoare (348.699, reprezentand peste 95% din numarul total de contracte) sunt incheiate pentru asigurari de sanatate asimilabile asigurarilor generale.


De asemenea, in 2018, societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF au raportat indemnizatii brute platite, cumulat pentru cele doua categorii de asigurari, in suma de aproximativ 165 milioane lei, in crestere cu peste 57% fata de anul anterior si de 2,4 ori mai mari fata de daunele achitate in 2016.