cauta in site

Eurostat: Regiunea de Sud-Est este "fruntasa tarii" la numarul de accidente mortale

Regiunea Bucuresti-Ilfov se afla pe primul loc intr-un clasament recent intocmit de Eurostat - Biroul de Statistica al Uniunii Europene - la numarul de masini raportat la mia de locuitori din Romania in 2016 (489), iar Regiunea de Sud-Est este pe primul loc la numarul de accidente mortale.

Analiza s-a realizat prin separarea Romaniei in opt regiuni - Nord-Vest, Nord-Est, Centru, Vest, Sud-Vest, Sud-Est, Sud Muntenia si Bucuresti Ilfov, care ulterior au fost incadrate intr-un clasament format din 300 de regiuni de pe intreg teritoriul Uniunii Europene.

Potrivit datelor transmise de Directia Regim Permise si Inmatriculari (DRPCIV) in 2016, in Romania erau inregistrate 7,01 milioane de autovehicule dintre care 5,47 de milioane au fost autoturisme, iar 18% dintre acestea se aflau in Bucuresti, iar numarul autovehiculelor a crescut in 2018 pana la 7,9 milioane.

Dupa Bucuresti Ilfov, regiunile din Vestul tarii ocupa a doua pozitie in clasamentul pe tara la numarul de masini care a fost de 279 la mia de locuitori, urmat de Centrul tarii, unde numarul de masini pe mia de locuitori a fost de 281. Urmatoarele regiuni din clasament sunt Nord-Vest, Sud-Est, Sud-Vest, Sud Muntenia si Nord-Est. La nivel european insa, regiunea Bucuresti Ilfov se afla pe locul 167 din 300 regiuni analizate.In ceea ce priveste numarul accidentelor mortale de pe soselele din Romania, Regiunea de Sud-Est este "fruntasa tarii" in 2016, cu 120 de romani decedati, raportat la un milion de locuitori, urmata de regiunile Sud-Vest Oltenia cu 106 de romani ucisi in urma accidentelor rutiere la milionul de locuitori si regiunea de Nord-Est cu 106 de persoane decedate in accidente rutiere la milionul de locuitori.

Acest lucru plaseaza regiunea de Sud-Est a Romaniei pe locul 19 din 311 in clasamentul european, se arata in raportul Eurostat publicat saptamana aceasta.UE voteaza noi reguli pentru imbunatatirea sigurantei rutieri si reducea numarul de accidente

Parlamentul European anunta ca noile norme solicita existenta anumitor tehnologii de salvare a vietii omenesti in toate masinile noi, iar elementele obgligatorii de siguranta ar trebui sa ajute soferii sa se acomodeze cu tehnologiile automate si sa extinda tranzitia catre masinile fara sofer.

Conform datelor transmise de Parlamentul European, in perioada 2001-2017 numarul deceselor rutiere a scazut cu 57,5%, iar tarile de pe primele pozitii in domeniul sigurantei rutiere sunt Suedia, Marea Britanie si Olanda, iar la polul opus se afla Romania, Bulgaria si Croatia. De asemenea, potrivit sursei citate, 8% din accidentele rutiere au avut loc pe autostrazi, 55% pe drumurile rurale si 37% in zonele urbane.

Vehiculele noi ar trebui sa fie echipate cu anumite tehnologii de salvare a vetilor umane, precum asistenta inteligenta de viteza, care semnaleaza soferului ca a depasit viteza printr-o vibratie a pedalei de acceleratie, alerta privind starea de somnolenta si atentionarea soferului daca acesta nu este suficient de vigilent sau semnalul intermitent al luminilor pentru a semnala soferilor din spate ca masina franeaza brusc.

FII TREAZ LA VOLAN!


In 2017, tara noastra a raportat cea mai ridicata rata a accidentelor mortale dintre toate statele membre ale Uniunii Europene. 99 de decese la un milion de locuitori (dublu comparativ cu media europeana, care a fost de 50 de decese la un milion de locuitori) - aceasta este statistica neagra care a transformat Romania in liderul UE la mortalitatea din accidente rutiere.

In acest context, necesitatea initiativelor care vizeaza cresterea sigurantei rutiere ramane la fel de importanta ca oricand. Printre acestea se numara si campania "FII TREAZ LA VOLAN!",

Cea de-a treia editie a acesteia s-a desfasurat in perioada iulie - septembrie 2018, fiind initiata de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor si derulata cu sprijinul Politiei Romane, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania si al BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania.

Urmareste pagina de Facebook oficiala "Treaz la volan" sau intra pe treazlavolan.ro.