cauta in site

Castigul salarial mediu net a scazut in ianuarie 2019 cu 0,7%, pana la 2.936 lei

Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 4.837 de lei in ianuarie 2019, cu 2% mai mic decat luna precedenta, arata datele Institutului National de Statistica (INS). Potrivit acelorasi informatii, castigul mediu nominal net a fost de 2.936 de lei, in scadere cu 21 de lei (0,7%).

Scaderea salariilor se datoreaza acordarii in luna decembrie 2018 a premiilor ocazionale - prime trimestriale, anuale, pentru sarbatorile de iarna, pentru performante deosebite sau al 13-lea salariu; drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri - inclusiv tichete de masa si tichete cadou. De asemenea, salariile nete din ianuarie au fost mai mici fata de decembrie, ca urmare a nerealizarilor de productie ori incasari mai mici sau angajarilor de personal cu salarii mici.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii din tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) - 6.768 de lei, iar la polul opus, cele mai mici valori au fost semnalate in industria fabricarii articolelor de imbracaminte - 1.718 lei.

Comparativ cu aceeasi luna a anului precedent insa, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 18,2%.

Cele mai semnificative scaderi ale castigurilor salariale medii nete din ianuarie 2019 s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

- cu 30,3% in silvicultura si exploatare forestiera, inclusiv pescuit si acvacultura, respectiv cu 28,2% in extractia carbunelui superior si inferior;
- intre 16% si 23% in depozitare si activitati auxiliare pentru transport, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, activitati de editare, fabricarea substantelor si a produselor chimice, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat;
- intre 8,5% si 11,5% in fabricarea bauturilor, industria metalurgica, fabricarea produselor din tutun, colectarea si epurarea apelor uzate, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea altor mijloace de transport, cercetare-dezvoltare, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

- cu 25,4% in extractia minereurilor metalifere, respectiv 25,3% in constructii;
- intre 3% si 10,5% in alte activitati extractive, hoteluri si restaurante, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite).

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta ca urmare a aplicarii prevederilor legale pentru personalul platit din fonduri publice, astfel in invatamant cresterile au fost de 9,9%, in administratie publica s-au inregistrat cresteri de 6,2%, respectiv sanatate si asistenta sociala 3,2%.

Castigul salarial mediu brut lunar se determina prin raportarea sumelor brute platite din fondul de salarii, din profitul net si alte fonduri (exclusiv sumele compensatorii, sumele platite retroactiv ca urmare a castigarii in instanta a drepturilor banesti aferente anilor anteriori) la numarul mediu al salariatilor.