cauta in site

Ninsorile si viscolul au produs efecte in 11 judete

In urma manifestarii fenomenelor meteorologice caracterizate prin viscol, strat consistent de zapada, polei si intensificari ale vantului, de joi pana vineri dimineata, au fost afectate 11 judete, constand in arbori doborati de greutatea zapezii sau vantul puternic, derapaje usoare ale autovehiculelor in afara carosabilului, blocaje pentru perioade scurte de timp sau restrictii rutiere pe anumite sectoare de drum, pentru a fi deszapezite.

Cele 11 judete sunt: Caras-Severin, Braila, Buzau, Harghita, Ialomita, Iasi, Prahova, Neamt, Suceava, Vaslui si Vrancea, potrivit IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta. Si in Bucuresti a nins joi noaptea, insa nu au fost raportate evenimente majore.

In perioada amintita, au fost deblocate 27 de autovehicule cu 93 de persoane si degajati 2 copaci. De asemenea, s-a actionat pentru deszapezirea drumului pentru 7 ambulante (IL, IS, NT, SV si VN) care au preluat persoane cu afectiuni din zone afectate de zapezi. Toate persoanele au fost transportate in siguranta la unitatile spitalicesti.

Vineri dimineata, autoritatile locale mai desfasurau actiuni de interventie in judetele Buzau, Iasi si Vrancea, pentru deblocarea autoturismelor ramase blocate si indepartarea sulurilor de zapada formate pe carosabil.

Traficul rutier se desfasoara in conditii de iarna, doua drumuri nationale sunt inchise circulatiei rutiere (DN 23B intre loc. Maicanesti si Ciorasti/VB si DN 2N intre loc. Bogza - Dumbrava/VN), iar pe doua drumuri nationale sunt impuse restrictii de tonaj de 3,5 t (DN 22 Ramnicu Sarat/BZ - Braila si DN 15D intre Piatra Neamt si Roman).

O situatie deosebita s-a inregistrat in judetul Harghita, pe DN 12C, in zona localitatii Lacu Rosu, unde un autocar cu 40 de persoane nu a mai putut inainta din cauza zapezii de pe carosabil. Imediat, informatiile din dispeceratul integrat ISU Harghita au fost transmise catre autoritatile locale, iar doua utilaje au actionat pentru deblocarea drumului. Dupa interventia drumarilor, autocarul a continuat deplasarea fara probleme.

In continuare, la nivel national, aproape 5.200 pompieri militari sunt pregatiti sa desfasoare misiuni de salvare, in contextul vremii nefavorabile. Situatia operativa din zonele afectate de ninsori este permanent monitorizata prin Centrul Operational National, fiind posibila suplimentarea fortelor de interventie cu resurse din judetele in care nu sunt inregistrate situatii de urgenta de amploare.

"Pentru evitarea unor blocaje din cauza conditiilor meteorologice, recomandam conducatorilor auto sa urmareasca atentionarile transmise de autoritati, sa se intereseze asupra conditiilor de pe drumurile pe care urmeaza sa le parcurga, sa aiba masinile echipate corespunzator pentru iarna si sa manifeste prudenta maxima. Totodata, urmariti alertele transmise prin aplicatia pentru telefoane mobile - DSU si respectati restrictiile sau recomandarile autoritatilor", recomanda IGSU.

De asemenea, pentru a circula in siguranta si pentru a evita producerea unor accidente, Politia Romana recomanda soferilor:
- sa circule cu prudenta;
- sa adapteze in permanenta viteza la conditiile meteo-rutiere;
- sa asigure o buna vizibilitate a parbrizului, lunetei, geamurilor laterale si oglinzilor retrovizoare;
- sa nu depaseasca coloana de autovehicule oprite la semafor;
- sa nu opreasca sau sa stationeze in locuri unde ar putea impiedica desfasurarea normala a traficului rutier;
- sa nu conduca daca sunt obositi;
- sa nu circule la culoarea rosie a semaforului electric;
- sa pastreze in mers o distanta suficient de mare fata de autovehiculul care il preceda, pentru a putea opri in conditii de siguranta, in situatia in care acesta incetineste brusc;
- sa nu claxoneze inutil;
- sa isi pastreze calmul in trafic;
- sa respecte semnalele politistilor rutieri.

ATENTIE!

Utilizarea anvelopelor de iarna este obligatorie atunci cand se circula pe drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei. De asemenea autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone sau cele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Nerespectarea acestor obligatii se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 9 si 20 de puncte, valoarea unui punct amenda fiind de 145 lei. In afara de sanctionarea cu amenda, va fi retinut certificatul de inmatriculare al autovehiculului, eliberandu-se o dovada inlocuitoare, fara drept de circulatie.

In cazul producerii unui eveniment pe polita de asigurare CASCO, in conditii de iarna, cand autovehiculul nu este echipat corespunzator, avand in vedere ca discutam de o asigurare facultativa, aceasta poate reprezenta excludere specifica sau excludere generala privind nerespectarea prevederilor legale de catre asigurat, in functie de structura si termenii si conditiile de asigurare specifice fiecarui produs CASCO, iar asiguratorul poate refuza astfel acordarea indemnizatiei de despagubire.

Politistii Brigazii Rutiere le recomanda pietonilor sa circule doar pe trotuare, sa traverseze carosabilul doar prin locurile special amenajate si la culoarea verde a semaforului electric, dupa ce s-au asigurat temeinic ca traversarea se face in conditii de siguranta iar conducatorii de vehicule le-au inteles intentia de a traversa.

In speranta ca aceste recomandari vor limita problemele intalnite in circulatia pe drumurile publice, politistii Brigazii Rutiere multumesc tuturor participantilor la trafic pentru intelegere.

FII TREAZ LA VOLAN!

Printre masurile de preventie pe care le desfasoara Politia Romana pentru scaderea numarului de accidente rutiere se numara si sustinerea, inca de la lansarea proiectului, in 2016, a campaniei nationale de siguranta si preventie rutiera "FII TREAZ LA VOLAN!". Cea de-a treia editie a acesteia s-a desfasurat in perioada iulie - septembrie 2018, fiind initiata de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor si derulata cu sprijinul Politiei Romane, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania si al BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania.

Urmareste pagina de Facebook oficiala "Treaz la volan" sau intra pe treazlavolan.ro.