cauta in site

Viorel VASILE: 2019, un an de adaptare la schimbarile legislative si o perioada de tranzitie catre digitalizare si automatizare

"2019 va fi un an de adaptare la schimbarile [legislative] intrate in vigoare, o perioada de tranzitie catre digitalizare si automatizare, un exercitiu in desfasurare de a fi proactivi la nevoile consumatorilor", a declarat Viorel VASILE, CEO-ul SAFETY Broker si Presedintele PRBAR - Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare Reasigurare, pentru Revista PRIMM Asigurari&Pensii.

Conform acestuia, 2019 va continua sa fie, ca si cel precedent, un an in care economia autohtona se va schimba mult, escaladarea tehnologiei digitale va face ca lucrurile sa avanseze intr-un ritm alert si poate uneori greu de inteles pe anumite segmente de piata. "Ca atare, si riscurile isi vor schimba structura si caracteristicile, iar toti distribuitorii de la asiguratori la intermediari vor trebui sa perceapa aceste schimbari, chiar sa le anticipeze si sa se pregateasca pentru ele. Nu ne putem permite sa pierdem un "trend" pentru ca in prezent viteza de adaptare este esentiala pentru succes", a precizat Viorel VASILE.

El a mai spus ca, odata cu finalizarea legislatei secundare a Legii IDD, brokerii isi vor putea extinde aria de produse, iar preocuparea acestora este de a veni in intampinarea nevoilor clientilor cu produse financiare personalizate. "E important sa intelegem mentalitatea noilor generatii de clienti, care isi doresc o prezenta mai mare in online si sa le fie oferite servicii rapide si accesibile".

In ceea ce priveste anul 2018, Viorel VASILE a spus ca, pentru piata de asigurari autohtona, acesta a fost marcat de profunde schimbari, inca de la debut. "Stiam inca din anul anterior ca vom avea doua mari provocari cu care urma sa ne confruntam: GDPR si IDD".

"Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare Reasigurare a tratat cu seriozitate si profesionalism fiecare implementare, transpunere ale Directivelor Europene, traduse prin zeci de intalniri, negocieri cu asociatiile profesionale de profil din piata, prin participarea numeroasa a membrilor in fiecare Grup sau Subgrup de Lucru, insumand zeci/sute de ore de efort sustinut. Momentul 25 mai al intrarii in vigoare a GDPR, ne-a gasit pregatiti, dar asta nu inseamna ca fost usor sa ajungem la un consens al solicitarilor membrilor nostri versus propunerile partenerilor acestora", a spus el.

"Tot in cursul lunii mai a aparut o noua provocare la nivel de industrie, pe care a fost necesar sa o abordam in aceeasi maniera profesionista, ca toate proiectele in care ne-am implicat, astfel incat o linie de business importanta ca cea a asigurarilor de garantii sa ramana in piata de asigurari din Romania, prin acceptarea in continuare ca si instrumente de garantare a politelor de asigurare. PRBAR si UNSICAR, alaturi de UNSAR, ASF si ANAP, au pus bazele Grupului de Lucru care a avut ca scop identificarea unor solutii comune pentru pastrarea asigurarilor de garantii ca si instrumente de plata acceptate in cadrul procedurilor de achizitii publice", a adaugat Viorel VASILE.

A urmat imediat pregatirea transpunerii IDD si ulterior a Normei.

"Sumarizand, un an tumultuos cu multiple provocari si schimbari la care brokerii vor trebui sa se alinieze, dar cu un castig cert din punct de vedere al consumatorului prin prisma asigurarii transparentei si a informarii asupra produselor de asigurare achizitionate, pe viitor", a completat Viorel VASILE.

Mai multe declaratii gasiti in materialele dedicate Editiei Speciale a Revistei PRIMM Asigurari&Pensii, ce poate fi descarcata in format pdf de aici.