cauta in site

Banca Angliei: Un Brexit fara un acord, mai periculos decat criza din 2008

Dupa vestea venita din partea guvernului britanic, conform careia efectele iesirii din UE a Marii Britanii fara un acord sunt mai grave decat ar fi fost anterior anticipate, Banca Angliei avertizeaza, de asemenea, ca o astfel de miscare va avea consecinte majore asupra economiei. Sustinatorii Brexit-ului spun ca aceste declaratii au doar rolul de a provoca neliniste, in timp ce avocatii britanici si partidele de opozitie sunt de parere ca situatia este mult mai grava decat a fost preconizata la inceput.

Proiectiile realizate de Banca Angliei au la baza cel mai sumbru scenariu si arata numeroasele efecte negative ale Brexitului asupra economiei britanice. In primul rand, lira sterlina s-ar deprecia cu 25% fata de valoarea din prezent, ajungand aproape la paritate cu dolarul american, inflatia va creste de la 2,4% din prezent la 6,5%, ratele dobanzilor vor creste brusc pana in jurul valorilor inregistrate ultima oara in anul 2007 inaintea crizei financiare, iar preturile de pe piata imobiliarelor vor scadea cu pana la 30%. Libera circulatie a bunurilor peste granite va fi ingreunata de taxe, tarife si alte restrictii transfrontaliere. Marea Britanie, a cincea economie din lume, va inregistra o scadere cu 3% a produsului intern brut, iar cele mai afectate sectoare ale economiei vor fi industria auto si industria chimica.

Guvernul precizeaza ca acest raport a fost realizat pe baza planului de Brexit anuntat de premier in luna iulie a anului acesta, nu pe anuntul facut duminica de comun acord cu liderii europeni. Andrew SENTANCE, un fost responsabil cu ratele dobanziilor de la banca centrala a Angliei, crede ca "Banca Angliei, prin astfel de declaratii si previziuni, isi pierde din imaginea de institutie credibila si independenta". Acest scenariu deprimant nu a fost singura proiectie realizata de Banca Angliei, scopul lui fiind acela de a pregati Marea Britanie pentru ce este mai rau din partea socului Brexit-ului.

Guvernul britanic a ajuns la concluzia ca orice rezultat al Brexit-ului va fi mai nefavorabil decat daca Marea Britanie ar fi ramas membra a UE, insa parasirea zonei fara un acord din partea Bruxelles-ului ar avea consecinte nefaste, pe un orizont de timp de 10-15 ani cel putin. Estimarile arata ca Marea Britanie ar inregistra o scadere generala a economiei cu 9,3% fara un acord de Brexit de la Bruxelles, fata de o scadere cu 3,9% in conditiile propuse de catre MAY si o rata neta de migratie de 0%. Philip HAMMOND, ministrul de finante, a spus ca planul propus de premierul MAY duminica aceasta, de comun acord cu liderii UE, arata ca rezultatul Brexit-ului va fi foarte apropiat de situatia in care Marea Britanie ar fi ramas in Uniune.