cauta in site

Fii #treazlavolan in mini-vacanta de 15 august! 9 recomandari pentru a fi in siguranta la volan!

Weekend-ul prelungit 12-15 august poate reprezenta un prilej excelent de a calatori, la mare sau la munte, pentru a va bucura de cateva zile de relaxare inainte de sosirea toamnei. Indiferent unde alegeti sa va petreceti mini-vacanta, daca plecati cu masina iata cateva recomandari pentru a fi in siguranta la volan si a evita producerea de accidente:

1. Evitati consumul de bauturi alcoolice seara daca dimineata urmeaza sa conduceti masina. Starea de "mahmureala" (raportata a doua zi dupa ce ati consumat alcool) va poate crea probleme de concentrare la volan si chiar stari de somnolenta.

2. Nu conduceti sub influenta bauturilor alcoolice. Orice cantitate de alcool, oricat de mica, va poate afecta abilitatea de a conduce. Alcoolul incetineste activitatea sistemului nervos central, inclusiv a creierului, iar consumul acestuia cauzeaza: probleme de vedere, incetinirea reflexelor, reducerea concentrarii, crearea unei stari de relaxare si somnolenta, dificultati in interpretarea informatiilor senzoriale, dificultati in desfasurarea mai multor activitati in acelasi timp (ex: pastrarea benzii si a directiei, in timp ce va concentrati la traficul din jur), supraestimarea propriilor abilitati, ceea ce poate determina asumarea de riscuri la volan.

3. Nu conduceti daca sunteti obositi. Somnolenta la volan este periculoasa, efectele oboselii fiind comparate foarte des cu cele ale conducerii sub influenta alcoolului. La fel ca alcoolul, somnolenta incetineste timpul de reactie, scade gradul de constientizare a mediului inconjurator, provoaca deficiente in judecata si creste riscul de a fi implicat intr-un accident auto.

4. Circulati cu atentie si calm si respectati toti participantii din trafic. Un comportament agresiv va spori major riscul de a fi implicat intr-un eveniment rutier cu urmari nedorite.

5. Respectati viteza legala si adaptati intotdeauna viteza la conditiile de drum. Conform datelor Politiei Rutiere, viteza neadaptata la conditiile de drum a fost pe primul loc in topul cauzelor care au produs accidente rutiere grave in anul 2015, cauzand aproape 17% dintre acestea.

6. Nu vorbiti la telefonul mobil in timp ce conduceti masina. Distragerea atentiei, creata de vorbitul la telefon, afecteaza sofatul in mai multe feluri, generand timpi mai mari de reactie (in special timpi mai mari de franare) si probleme in mentinerea benzii corecte. Conform datelor publicate in "Global status report on road safety", soferii care vorbesc la telefonul mobil au de circa 4 ori mai multe sanse sa fie implicati intr-un accident rutier decat cei care nu fac acest lucru. Mai mult decat atat, dispozitivele handsfree nu par sa ofere un avantaj semnificativ comparativ cu telefoanele tinute in mana - in principal pentru ca cea mai periculoasa forma de distragere a atentiei - cea cognitiva - se aplica amandurora la fel. De asemenea, nu scrieti SMS-uri sau alte mesaje text in timp ce sunteti la volan!

7. Purtati centura de siguranta, indiferent daca sunteti sofer sau pasager in masina, atat in localitati, cat si in afara acestora. Purtarea centurii de siguranta reduce riscul mortii soferului si a ocupantilor de pe locurile din fata cu 45-50%, precum si riscul ranilor minore sau grave cu 20%, respectiv 45%. Printre ocupantii locurilor din spate, purtarea centurii de siguranta reduce riscul ranilor fatale sau grave cu 25% si riscul ranilor minore cu pana la 75%, conform raportului "Global status report on road safety".

8. Fiti atenti la manevra de depasire. Daca un partener de trafic s-a angajat intr-o depasire hazardata, trebuie incetinita viteza, facilitandu-i astfel reintrarea, fara pericol pe partea dreapta.

9. Concentrati-va in totalitate pe condus si nu lasati nimic sa va distraga atentia de la drum. Nu intreprindeti alte activitati menite sa va distraga atentia: nu folositi telefonul mobil pentru a trimite mesaje, a verifica notificari, a face fotografii sau a va juca, nu consumati alimente in timp ce conduceti etc. Daca o alta activitate va necesita atentia in timp ce sunteti la volan, trageti pe dreapta intr-un loc sigur pentru a va ocupa de ea - nu incercati sa faceti acest lucru in timp ce conduceti.Brosura campaniei FII TREAZ LA VOLAN!, distribuita astazi in ziarul LIBERTATEA

Mai multe sfaturi de siguranta rutiera pot fi gasite in brosura campaniei de siguranta rutiera "FII TREAZ LA VOLAN!", materialul informativ care este distribuit, pe intreaga durata a campaniei, in principalele orase din Bucuresti si din marile orase ale tarii, dar si in centrele comerciale.

De asemenea, brosura ajunge, astazi, la publicul larg si impreuna cu ziarul LIBERTATEA, ca insert intre paginile acestuia.Despre campania FII TREAZ LA VOLAN!

Campania "FII TREAZ LA VOLAN!" este initiata de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor si are loc cu sprijinul Politiei Romane, ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara si BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania.

Aceasta este realizata cu sprijinul Partenerilor GENERALI Romania, ERGO Asigurari, OMNIASIG VIG, Gothaer Asigurari Reasigurari, GROUPAMA Asigurari, GRAWE Romania, DESTINE Broker, DAW Management, EUROINS Romania, PIRAEUS Insurance Broker, GARANTA Asigurari, RECREX, VERASIG Broker, OTTO Broker, GLOBASIG Broker, RENOMIA - SRBA Broker de Asigurare, CREST Broker de Asigurare, ATA - Academia Titi Aur, EDOTEC Romania si DAS - Dellen Ausbeulservice.

Mesajele de informare ale campaniei sunt transmise catre publicul larg si cu sprijinul Partenerilor Media RFI Romania, wall-street.ro, 24auto.ro, 9am.ro, ziuaveche.ro si Automotive Aftermarket News, precum si cu sprijinul motorhead.ro.

Mai multe detalii despre campania "FII TREAZ LA VOLAN!" sunt disponibile pe treazlavolan.ro si pe Facebook.com/treazlavolan.