cauta in site

Disputa intre asiguratori si furnizorii de servicii medicale. Vezi reactia UNSAR

Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) considera ca informatiile lansate, saptamana trecuta, in presa de un partener din randul furnizorilor de servicii medicale, referitoare la produsele de asigurare de sanatate, dezinformeaza consumatorii.

Reactia UNSAR vine dupa ce George DOROBANTU, Strategic Projects Director la furnizorul de servicii medicale Regina Maria, a acuzat, la ZF Live, companiile de asigurari ca politele private de sanatate vandute de acestea sunt de fapt doar abonamente medicale mascate in asigurari cu scopul de a beneficia de deductibilitatea fiscala.

"Piata de asigurari private de sanatate este strict supravegheata de Autoritatea de Supraveghere Financiara si strict reglementata prin acte normative ample: capitolul X din Legea Sanatatii (Legea 95 / 2006), Norma metodologica privind asigurarile voluntare de sanatate (aprobata prin Ordinul comun Ministerul Sanatatii Publice si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor - nr.365/1/2007). Astfel, statul are permanent informatii cu privire la evolutia acestei piete", a precizat Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare.

UNSAR considera ca pentru atingerea obiectivelor de sanatate si protectia consumatorilor este necesara aducerea prevederilor referitoare la abonamentele medicale la un nivel de reglementare si raportare in directa corelatie cu facilitatea fiscala acordata. In Codul Sanatatii anuntat de autoritati, abonamentele medicale ar putea fi definite si reglementate, usurandu-se astfel procesul de control.

Oficialii UNSAR au mai precizat ca, in prezent, statul nu poate avea evidenta asupra serviciilor medicale prestate in afara sistemului public de sanatate, desi deductibilitatea fiscala a fost extinsa si pentru abonamentele medicale. "Nu exista nici un studiu care sa indice ca implementarea unei reglementari similara celei pentru asigurari private de sanatate poate proteja consumatorul si statul de eventuale efecte negative in situatia in care furnizorii de servicii medicale s-ar confrunta cu dificultati in derularea activitatii", au spus acestia.

In cadrul grupurilor de lucru pentru dezvoltarea pietei asigurarilor de sanatate, UNSAR a propus in mod proactiv implementarea unui sistem de raportare integrata a serviciilor medicale care sa permita interconectarea datelor legate de cheltuielile cu sanatatea, atat ale statului, cat si ale celor doua instrumente private de sanatate, pentru ca statul sa aiba permanent radiografia starii de sanatate a populatiei, pe baza careia poate dezvolta programe de sanatate axate pe nevoia romanilor, dar si raportate la principiul cost-beneficiu.

"Produsele de asigurare de sanatate sunt cuprinzatoare, companiile oferind o paleta larga de servicii, cu beneficii multiple pentru consumatori acoperind un spectru de riscuri complex, cat si pentru sistemul public de sanatate, prin degrevarea de cheltuieli", a mentionat UNSAR.

Interesul pentru asigurarile private de sanatate este in crestere si in randul romanilor. Piata asigurarilor private de sanatate a crescut in 2016 cu 70% comparativ cu anul precedent, ajungand la o valoare de peste 173 milioane de lei, conform datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara - ASF.