cauta in site

ASF organizeaza astazi a doua dezbatere publica pe Norma RCA

Luni, 17 iulie a.c., are loc a doua dezbaterea publica pe Proiectul de Norma privind asigurarile auto din Romania - RCA. Aceasta este organizata de catre ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara, iar la discutii vor participa toate partile implicate.

Astfel, sunt asteptati la discutii specialistii ASF responsabili de redactarea normei, reprezentantii asiguratorilor, brokerilor, BAAR, asociatiilor constatatorilor si lichidatorilor de daune, reprezentantii service-urilor auto si ai transportarilor etc.

Aceasta dezbatere va fi urmata de o conferinta de presa, incepand cu ora 17:00, care va fi sustinuta de Leonardo BADEA, Presedintele ASF si de Cornel COCA CONSTANTINESCU, Vicepresedintele ASF, alaturi de principalii parteneri de dialog din cadrul acestor dezbateri.

Prima dezbatere publica a avut loc pe 7 iulie 2017. Cele mai aprinse dezbateri au fost starnite de activitatea de constatare a daunelor, de utilizarea sistemelor de evaluare specializate, de termenul de notificare a majorarii tarifelor, precum si altele.

Pentru a se asigura punerea in aplicare a prevederilor Legii RCA, ASF a lansat, pe 4 iulie, spre dezbatere publica "Proiectul de Norma privind asigurarile auto din Romania". Proiectul de norma are in vedere reglementarea anumitor aspecte noi prevazute in cuprinsul Legii nr. 132/2017, dar si punerea in acord cu anumite modificari ale legislatiei primare.

Printre mai importante aspecte reglementate, intalnim Sistemul Bonus-Malus, care urmeaza sa fie modificat, astfel incat soferii fara accidente vor putea beneficia de o reducere a tarifelor RCA de pana la 50% (fata de 32% in prezent), in timp ce soferii cu cele mai multe daune vor achita un pret cu pana la 100% mai mare fata de nivelul standard (B0).

Alte modificari se refera la contractul RCA, stabilirea tarifelor, modalitatea de decontare directa, plata daunelor, inclusiv a vatamarilor corporale si decese etc.

In data de 12 iunie 2017 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 431 Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie, aceasta urmand a intra in vigoare intr-un termen de 30 de zile de la publicare. Conform prevederilor legii, intr-un termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare, ASF are atribuita obligatia de a emite norme de punere in aplicare a prevederilor acesteia.